Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες με την ευκαιρία της παραγωγής 50.000 τόνων χαλκού στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, το αρχαιότερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο. Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη και των κοινοταρχών της περιοχής Σολέας έγινε εκδορά της καθόδου που συμπληρώνει την παραγωγή 50.000 τόνων χαλκού.
Το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπως τόνισε σε χαιρετισμό του ο κ. Αλετράρης, διαχρονικά αποτελεί κέντρο ανάπτυξης νέων μεθόδων παραγωγής χαλκού και προαγωγής καινοτόμου τεχνογνωσίας και έρευνας. Γι’ αυτό και η ιστορία του μεταλλείου συνδέεται στενά με την ιστορία της Κύπρου. Η ανακάλυψη, παραγωγή και χρήση του χαλκού που οριοθετεί την Εποχή του Χαλκού, αποτέλεσε μια καθοριστική περίοδο προόδου στην εξέλιξη του τότε κόσμου και κατά συνέπεια και του ανθρώπου στον πλανήτη. Ολοι γνωρίζουμε ότι η Κύπρος κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν φημισμένη για τα μεταλλεία χαλκού στα οποία όφειλε τον πλούτο και την ευμάρειά της και το όνομά της είναι συνώνυμο με το χαλκό. Λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού η Κύπρος απέκτησε ξεχωριστή θέση στην Ιστορία από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και πέτυχε εξαιρετική οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd, σημείωσε ο κ. Αλετράρης, είναι η μόνη μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σήμερα στην Κύπρο στην εξόρυξη και παραγωγή χαλκού. Το 1996 η εταιρεία επαναδραστηριοποίησε το μεταλλείο της Σκουριώτισσας και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σύγχρονη τεχνολογία της υδρομεταλλουργίας, παράγοντας καθαρό μεταλλικό χαλκό υπό μορφή καθόδων χαλκού, οι οποίες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές και συγκαταλέγονται μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο.
Eκατ. ευρώ η αξία συναλλάγματος από εξαγωγές χαλκού
Επίσης, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου με 100% εξαγωγικό χαρακτήρα. Η αξία του συναλλάγματος από τις εξαγωγές του χαλκού, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, πρόσθεσε ο κ. Αλετράρης, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία του τόπου ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής ύφεσης. Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη την προσφορά εργασίας σε ανθρώπους που προέρχονται κυρίως από αυτή την ακριτική, αγροτική περιοχή.
Δημιουργία νέου μεταλλουργείου στο Απλίκι
Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε τη στήριξή του στο αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για επέκταση, με τη δημιουργία ενός δεύτερου μεταλλευτικού –μεταλλουργικού κέντρου στο Απλίκι.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Hellenic Copper Mines Ltd, Κωνσταντίνος Ξυδάς, εξέφρασε την ικανοποίηση και την περηφάνια των μεταλλωρύχων της Σκουριώτισσας γιατί μετά από 16 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έγινε εκδορά της καθόδου χαλκού, από μεταλλεύματα που βγήκαν από την κυπριακή γη, τη Φουκάσα, που συμπληρώνει παραγωγή 50.000 τόνων καθαρού μεταλλικού χαλκού. Το επίτευγμα αυτό, είπε, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, συνεχούς, μακροχρόνιας, μακρόπνοης και άοκνης προσπάθειας πολλών ανθρώπων, η οποία επισφραγίζει την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν από την εταιρεία ευθύς εξ αρχής.
«Με μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα ένταση εξορυκτικής δραστηριότητας, με χρήση όλων των εφοδίων που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για μείωση του εμπορικού και οικονομικού ρίσκου», συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάς, «μειώσαμε το κόστος σε ανταγωνιστικά επίπεδα και ελέγξαμε το ρίσκο των αυξομειώσεων των τιμών. Με συνεχή προσπάθεια και εγρήγορση, καταφέραμε ξεκινώντας από ένα μετάλλευμα τόσο χαμηλής περιεκτικότητας, να παράγουμε καθαρό ηλεκτρολυτικό χαλκό η ποιότητα του οποίου συγκαταλέγεται μέσα στις υψηλότερες του κόσμου. Με την ποιότητα αυτή, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος μας και μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται με πριμ στην τιμή πώλησης». Ο χαλκός σήμερα, είπε ο κ. Ξυδάς, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους Ευρωπαίους αγοραστές του, για τις πιο απαιτητικές χρήσεις του μετάλλου. Επίσης στον τομέα του περιβάλλοντος, η εταιρεία έδειξε σοβαρότητα, συμμόρφωση στους κανονισμούς, εφάρμοσε πρωτοπόρα συστήματα και έπεισε ότι η συνύπαρξη κοινωνίας και εξορυκτικής βιομηχανίας είναι εφικτή.
Πηγή άρθρου: ΧΑΡΑΥΓΗ online